top of page
Vyhledat

Jak se bělí, když se bělí profesionálně, díl 2.

Pro slabší povahy ve čtení - bude to asi delší článek :-)

Ale sliby se mají držet, takže sice se zpožděním kvůli porodnici, ale přece!


Probrali jsme spolu základ, který měl jasně naznačit, že momentálně neznáme (spíše neexistuje) produkt ve volném prodeji, který by fungoval a opravdu vám zuby vybělil.

Pokud opravdu chceme bílé zuby, existují za nás dvě možnosti, které zaručí světlejší odstín zubů a to řekněme natrvalo, za určitých podmínek. Těmi tedy jsou tzv. :

  • domácí bělení zubů

  • kombinované bělení zubů

Ještě než začneme s jednotlivými druhy procedur. Bylo by asi dobré zmínit, že ne všechny zuby a ústa jsou k vybělení vhodná. Ústa která odrazujme od bělení jsou ta, která mají četné výplně v předním úseku chrupu (samozřejmě je možné je vybělit, ale počítejte s výměnou výplní, neb materiál nevlastní tělu se zkrátka nevybělí). Stejně tak jako výplně se nevybělí ani korunky, můstky či jakékoliv jiné náhrady zubů v ústech. Myslete na to, občas odcházejí pacienti zklamaní, protože finanční náročnost a samozřejmě i ta časová s jakýmkoli jiným materiálem mimo zubní sklovinu značně roste při pokusu o zářivější úsměv. A nesmím zapomenout, že pokud si někdo myslíte, že na zanedbané, zaplakované nebo nedej bože zuby s parodontózou vám u nás rovnou na prvním ošetřením dáme/doporučíme bělení, tak to prrrr Josef :-) Bělení je pro vzorné pacienty za odměnu. Takže pokud voláte do ordinace, neznáme se a chcete bělit. Ano, objednáme na konzultaci, případně na hygienu, pokud jste nebyli v posledních 6 měsících a až poté, se budeme dle stavu chrupu, který si pečlivě prověříme v ordinaci, bavit dál. Musíte se smířit s tím, že nejde všechno hned.


  • Domácí bělení zubů

Ne, opravdu tím nemyslím domácí bělení za pomoci bělítek alias blikátek a všemožných gelů bez peroxidu. TZV. domácí bělení z ordinace v sobě nese absolvování otisků obou čelistí, následné odeslání otisků do laboratoře - laboratoř vyrobí tzv. nosiče. Tyto jak říkají pacienty náhubky slouží jako nosiči gelu, který je určený k bělení zubů - samozřejmě s peroxidem nebo jeho sloučeninou karbamid peroxidem. Nosiče je dle konceptu prodejce nutné nosit přes noc s určitým množství gelu. Celý proces domácího bělení obvykle trvá 10-14 dní - opět se budou lišit doporučení v délce bělení dle typu a značky dodavatele, kterou konkrétní ordinace používá.

Po ukončení požadované délky bělení či dosažení požadovaného odstínu zubů je noční bělení ukončeno a následuje pouze dobělování v podobě jednonočního dobělování 1x za 3-4 měsíce (četnost dobělování závisí na konkrétním pacientovi a jeho životosprávě v podobě konzumace zabarvených potravin, nápojů a kouření).


Domácí bělení je převážně určeno pro mladší pacienty se světlou výchozí barvou. ideálně nekuřáky. Je to z důvodu toho, že nemá tak velkou sílu jako gely určené pro ordinaci. Pokud má pacient tmavší odstín skloviny, případně očekává opravdu bílé zuby, doporučujeme vsadit na jistotu a zvolit tzv. kombinované bělení zubů.


A jaké má kombinované bělení výsledky?





  • Kombinované bělení zubů

Z názvu vyplývá kombinace tz. domácího bělení a bělení ordinačního. První fází je již zmíněné domácí bělení.
















Po absolvování celého protokolu doma se akce přesouvá do ordinace, kde v cca 2,5 hodinách ošetřující aplikuje 3 sady koncentrovanějšího gelu, pro ještě zářivější úsměv. Na zuby se aplikuje gel na 3*20 minut.

Po skončení působení poslední sady gelů je dokonáno a pacient pokračuje v udržovací fází, jako po skončení domácího bělení - jednou za 3-4 měsíce, příp. dle potřeby, dobělí jednu noc, aby barva skloviny byla po dobu celého roku neměnná.


Oběma způsobům bělení, předchází konzultace, zda je vůbec zuby možné bělit. Osvětlení pacientových otázek, přiblížení celého bělícího protokolu a vybrání barvy skloviny s fotografií odstínu zubů před bělení (pro porovnání úspěšnosti bělení, pro vás i pro nás).


U nás v ordianci a i my dvě bělíme (bělily jsme) systémem Pure whitening. Vyhovuje nám servis, systém bělení a nikdy nás ve výsledcích toto bělení nezklamalo. Ba naopak. Výsledky jsou nad očekávání.


A jaké má kombinované bělení výsledky?




Nejčastější otázky a odpovědi.


Jak dlouho bělení vydrží?

V zásadě říkám pacientům, že i kdyby se na celé dobělování vyprdli. Zuby se nikdy nevrátí do původního odstínu (pokud nejsou milovníky kávy a cigaret). Mám asi jednoho pacienta, kterému se po čase odstín zubů opět vrátil zpět (podotýkám, že to bylou pouze domácí bělení a pacient je náruživý kuřák a holduje červenému vínu ve větším množství). Já sama (nekuřák, nekafař) doběluji během roku tak max. dvakrát. Mám vyběleno kombinovanou metodou již před sedmi lety a barvu skloviny mám stále stejnou - šťastná to žena.


Bolí to?

S klidným svědomím říkám všem, že celá cistlivot je ve hvězdách. Někoho to bolí dost, někod mi řekne, že necítil téměř nic. Někdo to cítí zpočátku a na konci už je tak zvyklý, že mu to nepřijde. Někdo s přibývajícími dny nemůže dočkat dne posledního...

Neslíbíme vám v tomto ohledu vůbec nic, jen to, že pokud to bude opravdu husté, vynasnažíme se vás co nejvíce podpořit. Máme pár tipů s kterými to lze přečkat. Takže z valné většiny pacientů, co s námi bělením prošli (a že jich bylo opravdu hodně), to nezvládlo, číslem, asi pět lidí. Většina říká, že citlivosti byly, ale že to nějak zvládli. A menšina buď nic necítila a nebo trpěla (ale vydržela). Leč, jak říkám v křesle všem - za ty peníze a chtíč po bílém úsměvu to všichni vydrží :-)


Je nutné bělení opakovat?

Pokud projdete celým procesem - kombinovaného bělení, není to třeba, barva se téměř nevrací. Pokud uvažujete pouze o domácím bělení, tak zálěží na mnoha aspektech. Domácí bělení doporučujeme pacientům mladým, nekuřákům - ideálně. Těm toto bělení bude stačit, výsledek bude skvělý a udržení barvy bude snadné. Pokud se bavíme o zubech staršího data výroby, kuřákovi, kafařovi či milovníkovi kvalitního červeného vína, doporučujeme hned projít celým procesem kombinovaného bělení.

A k věci. Pokud je vhodně zvolená varianta bělícího produktu a pokud se během roku 3x/4x dobili na jednu noc, barva opravdu drží a drží. Jsem toho jasným příkladem.


Co když se odstín zubů nezlepší?

Stalo se mi pouze jednou, jedinkrát, že odstín nebyl dostačující. Ovšem podotýkám, že to bylo pouze u domácího bělení. Doporučila jsem pacientovi dobělit ještě zuby ordinační fází (zvládli jsme tedy protokol kombinovaného bělení) a výsledek se dostavil.

Jelikož pracujeme s jednou z nejkvalitnějších firem, můžeme poskytnout pacientům na bělení záruku - pokud se odstín nedostane při kombinovaném bělení do odstínu alespoň B1, firma Pure Whitening pacientovi zašle gely navíc, aby se tohoto odstínu dosáhlo a všechny strany byly spokojené. Avšak, za ty léta jsme tuto možnost ještě nevyužily, nebylo třeba.


Jak dlouho celý proces bělení trvá?

Domácí bělení trvá zhruba 20dní - spíše řečeno nocí. Poté pro udržení a oživení barvy zubů cca 3-4x v roce jednodenní dobělení (samozřejmě přes noc). Samozřejmě ještě musíte dorazit na otisky, které trvají cca 30 minut a 15 minut počítejte s předávkou bělení a celým zasvěcením do celé problematiky.

Kombinovaná forma je o sezení v ordinaci delší, tzn. plus cca 2,5-3 hodiny v ordinaci, ideálně ihned po ukončení domácí fáze. A samozřejmě přes rok udržování barvy zubů stejně tak, jako u domácího protokolu.


A nestačilo by mi neperoxidové bělení z internetu, které doporučují influenceři a známé osobnosti?

Pokud chcete vyhodit 2000,- do kanálu, stačilo. Bohužel, opět a zas - neperoxidové bělení, ať už je v něm cokoli, opravdu cokoli a zní to sebelíp fantasticky a průlomově... ne, nebude to fungovat. K vybělení zubů zkrátka potřebujete peroxid či jeho sloučeninu karbamid peroxid. A že jakékoliv bělení, které koupíte někde na e-shopu doporučuje známá osobnost, která má zářivé zuby? Přemýšleli jste nad tím, že ta osobnost takto vydělává a zuby má stejně jako já nebo Lucka vybělené třeba Pure Whiteningem či jinou firmou, která používá jako bělící látku peroxid? I s tímto faktem se budete muset smířit. NIC, nic krom peroxidu, či karmabimd peroxidu zuby nevybělí.

Je to až unavující, ale stále dokola a dokolečka to pacientům v ordinaci opakujeme. Na trh docházejí stále nové a ,,výjimečné,, preparáty na bělení zubů a vy se na tyto zázraky chytáte jako vosa na bonbon. Buďte chytří, našetřete a udělejte si radost v podobě bělení z ordinace - předejdete zklamání a vyhozeným penězům.


Tak kdy se uvidíme? :-)




465 zobrazení
  • Facebook Čistíme zuby Tachov
  • Instagram Čistíme zuby Tachov
bottom of page