top of page
Vyhledat

Naše vize, jak a co chceme

Nebýt pouze opicí odstraňující zubní kámen, zní mi hlavou již několik let.

Naše vize, jak a co chceme

A mít ruce ze zlata, dodávám já, Iva :-).


Tak to totiž bylo již ve škole. Nejste přeci uklízečka v dutině ústní pacienta. Máte svou hrdost, pravidla. Neupouštějte ze svých standardů. Občas sice vtipkuji na téma otevření si terénní služby - večerní mezizubní péče:-))) (trošku jako ty nejmilejší sestřičky, co chodí převazovat diabetikům nemocné nožky, víte?).

Ale o tom to není. Máme několik bodů, kterých bychom se rády držely.


Pozitivní motivace, pozitivní přístup. Víte, já sama bych mohla vyprávět. Protože toto funguje ve všech větvích našeho snažení. Je jedno jestli jde o hubnutí, zdravé stravování, učení se jazyků nebo čištění zubů. Pokud vy sami neuvidíte ten přívětivý dopad, pokud nebude obloha ve správné konstelaci, nebudete naladěni, tak to nebude celé fungovat. My potřebujeme vymáčknout z vás pacientů, to dobré. To, co vás požene jako ten správně seřízený, kvalitně promazaný motor. No opravdu - měli byste chuť dát si salát, když by vás někdo motivoval úšklebkem jak je teda "výborný"? Dali byste si suchar po kterém se vám práší od pusy? Kupovali byste si ty hory zubních past, když by vám někdo řekl, že na parodontozu opravdu nemají vliv? No, proto vám to ta reklama neřekla! Zkrátka potřebují prodat... Proč by reklama na zubní pastu měla prodávat službu dentální hygienistky, že ano?:-) Proč vám pořád klínujeme hlavu tím, že je to vždy o vašem úsilí, o vaší píli. Že zuby jsou vaše vizitka a to že máte červené dásně není vinou špatné pasty ale jedině vinou toho, že jste se na to čištění předchozí týden pěkně vybodli. A víte co? My tu nejsme od toho abychom vás peskovaly. My vám chceme pomoct (to zní trošku jak ze Tří veteránů - skřítci co se snaží přesvědčit, že přátelství je nadevše). Chceme vás přivést na myšlenku, že s nasazením minimálního úsilí, jde dosáhnout solidního výsledku. A ne, není to teleshoping s Horstem Fuchsem. Upřímně, ani my (dentální hygienistky) nejsme magoři a netrávíme půl hodiny čištěním zubů. No dobře, občas se stane, že u napínavého filmu jedu solo kartáčkem i 20 minut, ale to už je zase jiná kapitola.


Efektivní řešení problému, ne maskované opakované návštěvy a odvedená práce žádná. Možná to někdo už zažil. Já určitě. Prošla jsem poměrně rozsáhlým rovnáním zubů. A doteď si pamatuji moment, kdy jsem měla nově nasazená fixní rovnátka (ano ty krásné kovové čtverečky nalepené na zubech, co senzačně odírají pusu). Bylo mi 13, ani jsem nevěděla co nebo kdo je dentální hygienistka a moje rovnátková doktorka mě vyhodila z křesla s tím, že teda dneska jsem to čištění zubů pěkně odflákla. Upřímně jsem s tím čištěním strávila 20 minut. Byla jsem zoufalá. A víte proč? Protože ta doktorka mi neřekla, kde dělám chybu. Co je špatně, jak to udělat líp. A to je k vzteku. Protože to chcete udělat líp - další návštěva, na které mi s těmi zuby měla něco dalšího dělat byla za 3 měsíce, to znamenalo, že další 3 měsíce se moje zuby nepohnuly ani o milimetr, protože jsem je měla špatně vyčištěné a nebylo mi řádně vysvětleno co s tím. Tak přesně tohle neděláme, nechceme a dělat nebudeme. Naši pacienti přesně ví, co dělat. Obzvlášt když si donesou svoje pomůcky, společně trénujeme jak na to. A to samé při ošetření. Když vidíme, že bude potřeba to dočistit, řekneme vám to. Kolikrát Vám to i ukážeme, že tady je ještě ten prevít pod dásní, ale počkáme a vyškrábneme příště, protože zmizí otok a nebudeme vás muset trápit více, než je zdrávo. S tím souvisí náš další bod programu.


Minimální bolest a diskomfort, nechceme nikoho trápit. Achjo, tenhle odstavec je pro mě nejhorší. Hodně špatnej vtip. Víte, rozumím tomu, když někdo řekne "hele nebylo to příjemný, ale dalo se to zvládnout". My se tak snažíme, udělat to snesitelné. Blbý je, že to tak nedělají všichni, kdo v naší branži pracují. Je to špatně a my jsme proti tomu. Na druhou stranu, mám pocit, že málokdo všeobecně přijde a řekne, "hele to trhání osmiček nebylo tak blbý, uplně v pohodě, druhej den jsem byla ok a mohla jsem do práce". Nakolik jsou ty krvavý a hororový příběhy ze zubních ordinací fantazie hodící se jako vtipná/drsná příhoda na večerní dýchánek k pivu/vínu, toť otázkou. Málokdy jsem slyšela "hele ten porod není tak hroznej", "ta operace nebyla tak šílená". Víte, negativní příběhy jsou vždycky dramatičtější a je o nich více slyšet! Kdo by chtěl koukat na film o tom, jak se dva potkali, zamilovali a prožili 60 let společnýho života bez nějakých výraznějších výkyvů - nevěra, nemoc, smrt, komplikace, dramatické události, to je terno co táhne. A u zubů nejinak. Takže příště - ruku na srdce, a pokud se bude dít něco dramatického ve vaší puse při našem ošetřování - máváte, houkáte a dohodneme se;-). To od nás ostatně slyšíte vždy, když ulehnete do našich křesel. A nestrašte ty vaše kamarády, jaká je to hrůza (jen proto abyste byli za tvrďáky), jo? Jsme domluvení!:-)))).


Poradit a skutečně vás naučit pracovat s těmi všemi čistícími věcmi - nezatajíme vám žádný fígl, žádný zlepšovák, pořád vše zkoušíme a testujeme, vymýšlíme a přemýšlíme co bychom zjednodušily. Není dne ani hodiny, kdy by se mi hlavou netočilo, jak to bláznivé čištění udělat jednodušší. Nad každým pacientem hloubám a bloumám, zkoušíme a trénujeme. Ne každému sedne univerzální plán. Někdy dojdeme k té správné strategii až po několikáté návštěvě. Musíme vidět, jak s tou vaší rukou pracujete. Kde je váš slepý úhel a kam to prostě nejde. Necháváme vás si vybírat pomůcky, zkoušet co by potenciálně mohlo splňovat požadavky. My samy nakupujeme a zkoušíme, co se kde šustne a je jedno jestli je to obyčejná niť z drogérky za 30 korun nebo super vybroušený elektrický kartáček za 5000 korun. Cena a značka se nerovná to nejlepší, co má sloužit k našim službám:-). To už přeci taky víte, že spoďárky z nejlevnějšího nylonu (byť mají našitou super profláklou značku) neudělají tu stejnou službu jako příjemný, měkký, neškrábavý materiál.

Víte co je vtipné? Zrovna týden nazpět jsme se shodly, že nejlepší niť je pro Ivu jakási z Lidlu a pro mě z DMka :-D, cenově dost srovnatelné, okolo 30-40 korun. Slouží perfektně, přesně dělají co potřebujeme a chovají se vzorně, ovšemže se správnou technikou. Naprosto srovnatelná věc, která ale může stát i 170 korun. To samé jde vykoumat i s mezizubáky a kartáčkem. Není to jen o ceně.


Tak trošku psychologické poradenství jak se namotivovat. Za mě poslední bod programu. Taky s tím máte problém? S motivací? Nejste v tom sami. Člověk je přirozeně tvor dost pohodlný. Motivace obvykle vydrží 2 týdny, u někoho o něco déle a pak to padá. A my bychom si přály, abyste v průběhu toho pádu popadli vaše mezizubáky a zkusili je využít jako padák. Ty miniaturní kartáčky vás zbrzdí a spíše vás vytáhnou zpátky do toho krásnýho letu a výrazně prodlouží namotivovanou dobu. Prostě a jednoduše to spolu zkusíme nějak zvládnout.

Vy ty zuby chcete, my je taky chceme, tak kde je problém;-).



92 zobrazení
  • Facebook Čistíme zuby Tachov
  • Instagram Čistíme zuby Tachov
bottom of page