top of page
Vyhledat

Novinka v ošetření, GBT protokol





Guided BIOFILM therapy zkráceně GBT je nový celosvětový postup v dentální hygieně, který obměkčí kde koho svou propracovaností, funkčností a praktičností.


Tento protokol používají dentální hygienistky po celém světe, Není to pouze doména českých ordinací, jak by se mohlo zdát. A ty které ho nepoužívají ho za čas používat budou, jsem o tom přesvědčená :-)


O GBT protokolu slýchám už určitě dva roky, rezonuje to v uších a vyvstává před očima stále častěji. Na konci minulého roku jsem přemýšlela jak by jsme se zase posunuly dál, nabídly lepší službu, vzdělaly se. Online kurzů máme s Luckou už tak akorát. Nepohrdáme, cítíme, že takto sdílené informace jsou hudba budoucnosti. Ale obě jsme prahly po lidském kontaktu, kterého bylo přes Covid tak málo. Napsala jsem Markétě Marušanové, slovo dalo slovo a školení bylo objednáno, zaplaceno a termín stanoven. HURÁ.



Před školením jsem patřila k těm a dovolím si mluvit i za Lucku, kteří o protokolu věděli, znali podstatu věci, ale nijak se do něj nehnali. Stále existovalo a existuje spousta názorů, že tento postup v ordinaci dentální hygienistky je zdlouhavý, vyhání z peněženek klientů mnohem více peněz, ošetřuje pouze nad povrchem dásně, ale ne pod ním a další jiné, které i nám určitě zněly v uších.


Školení probíhalo u nás v ordinaci, na našem stroji, který odpovídá standardu protokolu a jsem ráda, že jsem před lety volila právě tuto firmu, osvědčil se mi na stotisíckrát.

Projely jsme s Markét teorii a přešly k praxi, která samozřejmě vždy láká více. Avšak teorie nám dala tisíc a jeden podnět k tomu, proč je protokol GBT úspěšný a proč ho chceme používat u nás v ordinaci i my.


A jak moc se tedy liší od standardně prováděné dentální hygieny, nebo spíše řečeno, jak se to bude lišit od dentální hygieny u nás? Docela dost :-)

 


Největší novinkou bude ošetření v tzv. optragatu (optragejtu), což je gumový rozvěrač úst. Vypadá nepohodlně, ale zdání klame, odpadnou vám problémy s čelistími klouby a neustálým otevíráním úst a napomínám hygienistky o ,,ještě otevřeme,,. Po rozevření opravdu celých úst se zuby a část sliznice obarví tzv. paletkou nacucanou barvícím roztokem. Peletka je buničina, kterou hygienistka potře všechny zuby, rovnátka, můstky, implantáty - ze všech stran. Poté barvivo opláchne. Tradá! Největší zázrak je tady - barva, která zůstala na povrchu zubů po jejich oplachu se zabudovala do nesprávně odstraněného povlaku (do špatně vyčistěných míst) a zvýraznila vám tak, kde se musí ještě zabrat, aby čištění bylo efektivní a dokonalé. Taktéž obarvila nám hygienistkám, kde všude je potřeba věnovat čas na dokonalé očištění zubů.

Po barevné detekci se pacient učí s pomůckami v ústech manipulovat tak, aby byl schopen nedostatky odstranit a dál chyby neopakoval. Právě na těch obarvených a špatně doma vyčištěných místech - není to dokonalé? Poté, co jsou pomůcky a čištění vysvětleno a pochopeno se jde na věc. Pacient ulehá a hygienistka jde do akce.


Pískování předchází odstranění zubního kamene - novinka. Je to proto, aby se šetřily tvrdé zubní tkáně - čtěte sklovina, případně zubovina zubů, aby se zkrátka nedrnčelo ultrazvukem a netahalo nástroji tam, kde to není třeba, protože je čisto a ba naopak aby se zacílilo tam, kde je to důležité a zakameněné. Pokud mluvím o pískování - mluvím tak o šetrných a nejjemnějších prášcích, které jsou na trhu, nechceme přece pískovat zuby dvakrát ročně sodou. Bejvávalo :-)

Po pískování přichází odstranění depozit zubního kamene - to, co pískováním ze zubů setřít nešlo, protože nános povlaku je již tvrdý, zmineralizovaný, doodstraníme ultrazvukem a ručními nástroji. TAK. A na tento krok jsem byla zvědavá nejvíc, protože já a ultrazvuk, vy kteří mě znáte, víte, že kamarádi nejsme s nikdy jsme nebyli. Od školy, což už je sedm let od převzvání diplomu. Když to řeknu tak, jak to je, opravdu jsem ho nesnášela. Zážitky ze školy mi zavřely oči a mozek zanevřel na cokoli, co se okolo ultrazvuku mihlo. Nedej bože slyšet přes dveře, jak to skřípe na zubech při jeho použití. Když si to představím, ježí se mi chlupy na předloktí. UF.


Musím teď s pokorou a svěšením hlavy přiznat, že bolest a ultrazvuk neznamená totéž. Poprvé jsem viděla, že se pacient na křesle nekroutil bolestí. Dokonce ani já, jak můžete na videu dole vidět, jsem se po sedmi letech u ošetření ultrazvukem dokázala soustředit i na něco jiného, než na stres, že mě to za pět sekund zabolí tak, že už na hygienu nikdy nepůjdu :-)

Přátelé, kamarádi, moji pacienti a Zdeni, pokud to čteš! Ono to fakt jde. Lze ošetřit pacienta ultrazvukem aniž by týden cítil zuby a jedl s bolestí. Díky Markétě jsem si to osahala a přesvědčila hlavu, že to takhle chci umět taky. A nebudu vám lhát, že stejně to měly i Lucka a Eliška. Koukaly jsme na Markétu jak na vílu, která přinesla kouzelné jablko a chce nám s ním splnit přání. Použití ultrazvuku má svá specifika, zákonitosti a samozřejmě musíte mít pořádný stroj, kde lze regulovat sílu a ne ledajakého kameno-bijce, který odrnčí zuby na maximální hodnotu a vy odejdete s citlivostí, která ustane večer, při nejhorším za pár dní.


Slyšíte ten rozdíl správného a špatného přiložení koncovky? Stačí opravdu málo a koncovka je přiložena špatně. Vydá ten skřípavý zvuk, co je slyšet až za dveře a pozlobí pacientovy zuby tak, že ošetření se stane absolutně nepříjemným.


Hotovo, zkontrolují se celá ústa. Zkontroluje se zda ošetřující nikde nic nenechal a teď přichází opět jedna vychytávka. Barva, kterou jsme zuby natřely na začátku je skvělým ,,bonzákem,, pro vás, že je někde nedočištěno hygienistkou. Což znamená, že to někde odflákla - možná nechtěně, ale odflákla :-) Takže jak lépe, si zkontrolovat, že dostáváte opravdu dobrou péči a zuby jsou dokonale čisté, než tím, že se vše nabarví a poté vyčistí?

Pokud jsme někde ještě shledaly nedokonale očištěné místo - dovyčistí se a dentální hygiena dle GBT protokolu je za námi a můžeme se vidět zase za čas.

 

Byla jsem po školení nadšená. Lépe motivovaní pacienti, lépe odvedená práce. Funguje to skvěle v jiných ordinacích, bude to fungovat i u nás. Peletky jsou již v šuplíku, koncovku ultrazvuku jsme vytáhly z hlubin skladu a budeme se je pomalu učit začlenit do ošetření a určitě pojedeme ještě na školení, které snad Markéta na ultrazvuk uskuteční.


Koukněte na fotky, na videa, sledujte náš profil na instagramu a Facebooku, určitě budeme přinášet fotky obarvených pacientů před a po, aby to motivovalo vás i nás se zlepšovat.














121 zobrazení
  • Facebook Čistíme zuby Tachov
  • Instagram Čistíme zuby Tachov
bottom of page