top of page
Vyhledat

Bělení zubů aneb jak to děláme u nás, díl 1.


Bělím zuby v ordinaci od té doby, co jsem tzv. vylezla ze školy. Je to již nějaký ten pátek a s jistotou mohu říci, že poptávka po bílém úsměvu se zvyšuje. Největší boom jsem zaznamenala asi tento rok. Nevím, zda je to tím, že jsem za těch -xy let už zaléčila mnoho pacientů a už jsme chtěli řešit jen ,,parádu,, a nebo tím, že reklama na bílé zuby se zkrátka line ze všech koutů a je o tuto proceduru vyšší zájem. Asi to bude od každého trochu.

Psala jsem na toto téma již několik článků na zubatý blog. Ale, máme teď náš blog, uplynul už nějaký rok, co jsem články psala a něco málo se v protokolu bělení změnilo.

Alespoň nebudete muset listovat do hluboké historie zubatého blogu :-)


Vezmu dnešní povídání trošku zeširoka a v příštím článku si rozebereme postupy a fotky, co jsme si pro vás připravily z naší ordinace, aby bylo vše autentické a viděli jste to tak, jak to opravdu v reálu u nás probíhá.


Jedna věc, která se za ta léta, co se zubům věnuji nezměnila a myslím si, že se zkrátka jen tak nezmění, je fakt, že JEDINÉ, co zuby doopravdy šetrně vybělí je peroxid vodíku (případně karbamid peroxid - sloučenina, která peroxid vodíku uvolňuje). Dejte na má slova a slova zubních odborníků, žádné jiné sloučeniny, bio, eko, vegan produkty zuby nevybělí. A to proto, že neprojdou zubní sklovinou k barevné zubovině.

Schválně, kdo z vás věděl, že sklovina je bezbarvá? A že barvu zubu udává až zubovina, tedy vrstva ukrytá pod sklovinou? A už vám taky začíná docházet, proč ty pasty na bělení a další jiné přípravky zkrátka s bělostí vašich zubů nehly? Aha? :-)


Ano, některé produkty na bělení zubů (nejčastěji pasty, zubní pudry) budou fungovat na mechanickém principu - odření (já spíše říkám sedření) čehokoliv, co je na povrchu skloviny. Ale dovnitř do zubu, tak aby došlo k opravdovému vybělení zubu se tyto láky nedostanou, a proto budou vždy působit jen na pigmentové skvrny (kouření, čaj, káva a jiné barevné potraviny, pochutiny), které se uchytávají na povrchu zubu. Což tedy znamená, že kuřák udrží zuby bez tmavých flíčků a na stejné barvě, která mu byla od přírody dána (s velkým štěstím). Ale určitě nebude mít světlejší odstín zubů. Pokud už se nějaké flíčky na zubech uchytí, může je pomocí pasty ,,sedřít,, ze skloviny pryč. Tím pádem nabyde pocitu, že se zuby ,,vybělily,, nebo zkrátka vypadají lépe. Lépe možná, ale výsledkem je pouze nezakouřený vzhled zubů. Ale i to, někomu stačí ke štěstí.

A jak to vyčištění pigmentací funguje? Jednoduše. V pastách jsou použita abraziva. Můžeme si je představit jako malé, tvrdé granulky, které nám při čištění pomáhají drhnout nalepené barvivo/pigment na zubu (asi jako písek na čištění vany nebo dřezu). Tyto granulky mají různou hodnotu brusnosti, najdete ji pod zkratkou RDA. Na hodnotu RDA v zubních pastách se názory různí. Každopádně klinické testy ukazují, že pokud má zubní pasta hodnotu RDA pod 250 je pro zubní sklovinu bezpečná i při denním používání - ALE! Za předpokladu, že technika čištění zubů je vhodně zvolená a spolu s ní i kartáček, který jedinec používá (ve zkratce, tvrdý kartáček, odhalené zubní krčky a RDA v pastě kolem 250 asi nebude ideální způsob, jak mít zuby necitlivé a do vysokého věku). Doporučuji vždy konzultovat se svým zubním lékařem, ještě lépe se svou dentální hygienistkou. Stejně tak pozor na použití elektrických zubních kartáčků spolu s vyššími hodnotami RDA v zubních pastách!

Druhým typem zubních produktů jsou ty, které nemají vyšší RDA, tedy zubní sklovinu s pigmentacemi nedřou, ale obsahují látky, které zub vysuší - princip chemický. Suchý zub se pro oko jeví vždy světlejší (tak, jako písek u moře). Zkuste doma chodit 10 minut s odhalenými zuby od měkkých tkání a dýchejte ústy. Zuby se vysuší a opticky budou bělejší. ALE pouze do té doby, než zavřete ústa a do zubů se opět vrátí voda ze slin.Takže, látky jako jsou NaCl - natrium chlorid/chlorid sodný či jakákoliv sůl - vysušují, ale nebělí. Bohužel.

Do bělících produktů mohou být přidávány ještě látky, které při čištění potáhnou zub takovou světle namodralou vrstvičkou čehosi. Vy vyceníte po čištění zuby do zrcadla a tato vrstvička způsobí opět ,,bělejší,, efekt pro oko. Na jak dlouho? Tipuji na 10 minut, než se ze zubu vlivem měkkých tkání a slin setře.

Ještě mě napadá, že vás mohou prodejci lákat na obsah peroxidu v jejich výrobcích. Zákonem stanovená hodnota peroxidu vodíku v zubních produktech, která může být volně prodejná v obchodě v ČR je 0,1% peroxidu vodíku. Toto množství bohužel pro vybělení zubů nestačí. Ano, tento produkt bude skvělý na udržování barvy zubů po bělení. Ale samotnému aktu zesvětlení skloviny pomáhat určitě nebude.


No.

A ta poslední skupina, kterou nemám ráda úplně nejvíc :-)

Blikátka, vajíčka do pusy, pásky, revoluční gely, laky a všechno, co do této sekce spadá. Jedním slovem, za nás, NE.

Zapomeňte na Aliexpress, zapomeňte na cokoli z dovozu, co vám, kdo doporučí - nikdy nevíte, co v tom přípravku opravdu je. Zapomeňte na blikající, ale hezky vypadající světýlka, která opět jen vysušují. Reklama, reklama, reklama, klamavé recenze, které si výrobci píšou na přání. Zapomeňte i na bio-bělení zubů alá kokos - nesmysl, nevybělí. Kurkuma taky nebude bělit a ještě vám fakt nebude chutnat.

Babské rady alá citron a soda - NE! Dejte tomu čtvrt roku drhnutí a budete klepat s brekem na dveře ordinace, že máte zuby citlivé, jen při pohledu na kopeček zmrzliny. Popel - vážně to ještě dneska někdo zkusí?


A bělení zubů v kosmetickém studiu?

NE. Nebo tedy klidně, ale bez efektu. Kosmetické salony v ČR a tedy kosmetičky nemohou používat peroxid či jakékoli jeho sloučeniny, které ho uvolňují. Takže jsme opět na začátku. Zuby budou vysušené - v tom lepším případě. Dojdete domů a neuvidíte nic. Efekt se zkrátka nedostaví. Opět to na vás může blikat, jak chce, ale bílé zuby za 1500,- budete mít jen na 15 minut. Bez trvalého efektu. V tom horším případě neuvidíte po proceduře vůbec nic, jen prázdnou peněženku.


Má rada zní.

  • Našetřete. Cena profesionálního bělení je mnohdy výrazně vyšší, než je cena jakéhokoli produktu na čištění zubů nebo návštěvy kosmetického studia. Bez debat. ALE! Je nutné si říci, že u nás máte garanci odstínu a pokud se nedostaví (což se za 7let spolupráce ještě nestalo), firma vykompenzuje množství gelů tak, aby garantovaný odstín na zubech byl. Takže nekupujete holuba na střeše :-)

  • Zkonzultujte svůj stav chrupu se zubním lékařem, ne vše, lze vybělit a občas je potřeba ve spolupráci se zubním lékařem vyměnit výplň, či protetickou práci (korunku, můstek), pokud jsou v předním úseku chrupu a pokud je čas na jejich obnovu. Stává se nám, že pacient přijde a my mu samotné bělení rozmlouváme vzhledem k časové a peněžní náročnosti na přestavbu chrupu, či zvýšené citlivosti. Leč, stejně tak tvrdíme, že všechno jde, když se chce a když spolupráce všech zúčastněných funguje.

  • Najděte ZUBNÍHO odborníka, klidně i dle recenzí. Nejlépe a jako ve všem, fungují vlastní zkušenosti známých, kteří jsou hmatatelní, vídáte je a nejsou to kamarádíčci na internetu s falešnou fotkou. Pokud takové neznáte, zeptejte se své dentální hygienistky, pokud ona sama nebělí, určitě vám v okolí někoho doporučí. Sama za sebe ale doporučuji si na bělení najít dentální hygienistku. Zubní lékaři většinou nebělí, protože nemají na ,,kosmetiku,, čas a tudíž se u nich nejspíš ani možné procedury nedožádáte. Leč, mohou vás odeslat s kontaktem k DH.

  • A nenechte se odradit! To je asi největší rada. Spousta z vás se vždy v křesle lekne, že je to na více návštěv, že budete muset přiložit ruku k dílu, že budeme muset oslovit zubního lékaře s předěláním výplně, která se zkrátka nevybělí. A další jiné strachy. Já jsem názoru, že to za to stojí, protože zdravé a krásné zuby jsou hezčí, jak šperk za desetitisíce.


Příště už více podrobněji s našimi hmatatelnými výsledky :-)




256 zobrazení
  • Facebook Čistíme zuby Tachov
  • Instagram Čistíme zuby Tachov
bottom of page