top of page
Vyhledat

Síla pískování zubů. A co to je, to cizí slovo ,,airflow,,?

Skoro rok jsem nebyla na dentální hygieně...

A tu o kovářově kobyle znáte?!


Tento rok byl zkrátka celý divoký. Prevence jsem stihla, ale přemluvit jednu z mých kamarádek hygienistek, aby dojely do Tachova a vyčistily jsme si navzájem chrup nebylo

možné. Ani v období Covidu, ani mezi ním. Nebyla možnost, nebyl čas. A když byl čas, tak se nesmělo. A když se smělo, nebyl čas, protože nám kalendáře přetékaly přes okraj a doháněly jsme to, co jsme nezvládly za jarního uzavření ordinací.





Co si budeme... strašně se mi tady ta posila týmu DH hodí. Takže jen co se Lucka

zabydlela a rozkoukala, tak jsem ji zotročila. Spokojeně jsem si lehla do křesla a už se zase na své zuby mohu dívat s pocitem, že ,,dobrý,, :-)

 

Airflow neboli po česku pískování zubů.

Když mi leží pacienti, většinou z řad mužského pokolení, v křesle a jsou z oboru strojírenství, hned mi to přirovnávají k pískování materiálů se kterými ve firmách pracují. Takže co si pod tím představit a co od tohoto zákroku očekávat? K čemu je to dobrý a pro koho je to dobrý? Představte si směsici vody, písku a vzduchu. Přirovnávám to k vapce/vysokotlaké čističce. Nemá to tedy takovou sílu, protože by nám ten proud poranil cokoli měkkého v ústech. Ale vizuálně a možná i pocitově je to podobné (až na ten prášek, který z vapky nelítá).

Tedy - pískování zubů slouží k odstranění všech ,,měkkých,, nánosů (chápejte jako zbytků jídla, povlaků, bakterií) na povrchu zubu, všech barevných nečistot nebo-li pigmentací a některé jeho speciální druhy jsou rovnou určené k dokonalému zaleštění povrchu zubu.

Jednoduše řečeno, pískování sejme ze zubu vše, co je na něm navíc. Kromě zubního kamene, který na zubu drží podstatně lépe, než měkké povlaky a barviva.


Samotná akce je absolutně bezbolestná a tak by to mělo být! V dnešní moderní době se dostane hygienistka ke spoustě druhů písků, které mohou ovlivnit komfort pacienta při samotném pískování. Existují druhy (dle obsahu účinné látky), které jsou hrubší. A pak samozřejmě i ty, které jsou jemné, měkké a které používáme u nás v ordinaci na denní bázi.

Samozřejmě, pokud mi přijdou hygienou nepolíbené zuby zasloužilého kuřáka, které jsou

zcela černé, mám písek, kterému říkám ,,ten zlý,, a na část úst musím užít tento písek silnějšího rázu. Je lehce štiplavý, s chutí blízkou mořské soli (aktivní látkou je upravená jedlá soda). Pacienti ho nemají v lásce. Výrobci se snaží zastřít slanou chuť za různé příchutě, ale jednou se to vydrží a při opakovaných návštěvách již pracujeme s naší ,,hodnou,, verzí písku.

Hodná verze písku znamená, že jsme v jiné škále chuti - jemně nasládlé. Písek je mnohem jemnější, nedráždí měkké tkáně, nedrhne dásně a ošetření je s ním bych řekla až příjemné. A! Je mnohem lépe rozpustný ve vodě, takže neodcházíte po pískování jako bílé karikatury - myslím si, že toto ocení ženy s make-upem a muži s vousy. Aktivních látek je několik, dle výrobců a tahu marketingu - glycin, erythritol, prášky na bázi kalcia, trehalózy. Názvy vám asi nic nenapoví, ale co kdyby se tím chtěl někdo prošťourat a vyhledat si.


Některé se smějí užívat pouze nad dásní - ty tvrdší. Naopak ty nejjemnější se mohou užívat i do parodontálních kapes, tedy pod dáseň, pro vyplavení bakterií, případně pro jejich inhibici/snížení počtu. Opatrně je třeba postupovat s pískováním tvrdšími písky a implantáty či jinými protetickými náhradami zubů.


Pískuji každého, pokud to situace a stav měkkých tkání dovolí. Z 95% opravdu opískuji všechny. Jsem přesvědčená o tom, že nic nevyčistí nečistoty v jakémkoli záhybu, zákoutí nebo pod můstkem lépe. A jsem také přesvědčená o tom, že pacient odchází s mnohem lepším pocitem, než jen po leštění zubů kartáčkem a pastou.


Pískují se i děti?

Pískují, pokud jsou na dentální hygienu zvyklé, vím, že si důvěřujeme nemám jediný problém, že by to některé dítko nezvládlo. Když spolu začínáme a seznamujeme se, netlačím, nechám klidně pískování, pokud to není nezbytně nutné, na další návštěvu. Ale valná většina dětí chodí ráda, mají rády tu nasládlou chuť. Děti a dospívající se vždy pískují, opakuji VŽDY, tím nejjemnějším práškem. Drsnější typy prášků by mohly dozrávající sklovinu nevratně poškodit a to nechceme.


A kde vidím pískování jako nutnost?

ROVNÁTKA. Prosím, berte své děti na dentální hygienu pravidelně, klidně i častěji než

jednou za půl roku. Je to otázka 30-ti minut aby se vše kolem rovnátek vyčistilo. Není nic horšího než špatně čištěné zámečky a povlak nalepený kolem nich po dobu měsíců, který nemůže majitel vyčistit. A který pak následně odvápní sklovinu. Dali jste nemalé peníze, aby vaše děti měly rovné zuby. Zainvestujte ještě nějakou stovku navíc a nechte je projít dentální hygienou, naučit se o rovnátka starat a nechat ta rovnátka spolu se zuby pod nimi pořádně vyčistit. Předejdete opravdu spoustě nepříjemností spojených s nedostatečnou péčí o fixní aparát.


Vybělí mi to zuby?

NE! Účinek písku uvidí konzumenti čajů, kávy, kuřáci, zkrátka ti, kteří mají nánosy barevných skvrn na

zubech (na jejich povrchu). S vrozený odstínem vašich zubů nehne ani pískování a ani sebelepší pasta na zuby tvářící se jako super whitening - věřte mi. Od bílých zubů z reklam je bělení zubů nebo protetické řešení. Je to zcela jiný proces, není pro každého a o tom někdy příště.







 

Nakonec bych chtěla dodat ještě jedno, a neodpustím si to.

To, že chodíte na dentální hygienu, kde se jen pískuje, leští a neřeší se zubní kámen, krvácení dásní a vlastně se to vše tak nějak šolíchá a dělá se jen ta vizuální stránka zubů... není zcela ideální. Pro vás a ani pro vaši peněženku do budoucna. Mám pár pacientů, dalo by se je spočítat, za ty roky, na prstech mých obou horních končetin bušících do klávesnice, kteří jsou opravdu bez jakéhokoli nánosu zubního kamene. Tudíž je mohu jen vypískovat a za 30 minut odchází - každopádně já to stejně neudělám. Vše poctivě s nástroji v ruce kontroluji a sahám na špatně přístupná místa, abych se ujistila, že tam opět nic nemáme a že můžeme být v klidu. Všichni.


Takže! Pískování Ahoj!


A do nového roku, který přijde co nevidět hlavně zdraví. Jak to celkové, tak za nás i zubní. Těšíme se na vás v dalším roce a děkujeme za přízeň v roce stávajícím. Vážím si toho - ani nevíte jak, děkuji!



970 zobrazení
  • Facebook Čistíme zuby Tachov
  • Instagram Čistíme zuby Tachov
bottom of page