top of page
Vyhledat

1.Trimestr těhotenství a zuby


I.TRIMESTR

Jedním slovem?

Jízda...

Boj...

Wc, pachy, wc, zvracení, zvracení, zvracení, energie, energie - žádná.


Bylo to děsivé. Závidím maminkám, co mi v ordinaci říkaly, že nějaké zvracení a nevolnosti neznaly. Jak já jim záviděla. A bylo jich strašně moc. Pár se jich slitovalo a utěšovaly mě, že měly nevolnosti také... Ale permanentně hlavu ve wc a nakopávání i přes roušku/respirátor, když jsem šla z práce nebo do práce, na poště nebo kdekoli jinde (chudáci kolemjdoucí) - to jsem snad měla jen já :-).


Sedím, venku je sníh na terase, jsem po snídaní, kterou jsem neodevzdala míse a jsem spokojená. Díky ti, tělo, že se hormony srovnaly a já mohu normálně fungovat.

 

Jsem jasným úkazem a důkazem toho, že zuby v těhotenství dostanou zabrat. Kyselina a šťávy z žaludku, které se přes zuby dostávají ven z úst jsou tak leptavé, že dokážou tu nejtvrdší skořápku, kterou lidské tělo vlastní, naleptat a zničit. V docela krátkém časovém období. Ke zhoršenému stavu přispívá také složení stravy a náhlé noční chutě - měla jsem naštěstí opačný problém. A také - nepravidelná a nedostatečná ústní hygiena!


Těhotenství a zuby je kombinace všeho nedobrého.

Jsou ženy, které chutě honí tak, že se přejídají a vkládají do úst vše, co je napadne. Já jsem do úst nechtěla nic, kromě suchého rohlíku nebo chleba. Ani ráno, ani odpoledne, ani večer. NIC. Doma jsem už takto označována chlebožroutem. A teď jsem měla pocit, že jím opravdu jsem. Byla to jediná potravina, která mi nezpůsobila ukrutné pálení žáhy a která mě nenutila k tanečkům na wc. Všechny babské rady alá zázvorová lízátka, zázvor, jedlá soda a jiné - nic nepomáhalo. Stejně jako s nevolností. Prostě zatnout zuby a vydržet.


V tomto období se také vyskytují výrazné dávící problémy při čištění zubů. Už tak oslabené zuby žaludečními kyselinami, neustálým přejídáním a kyselinami z rozkladu potravin, oslabuje i to, že není energie na cokoli, včetně čištění. A dávicí reflex je abnormálně rozvinutý. Já, nedávič, kterému musí někdo strčit prst do krku, aby se vůbec něco stalo, jsem se dávila kartáčkem u sedmiček absolutně pravidelně.


Co s tím?

Nelze dělat, že se teda ty tři měsíce nebude dít nic. Některé otrlejší zuby by to přežít mohly, možná. Ale valná většina zubů to leptáníčko po této době opravdu nezvládne. Věřte mi.

Hygienistka, JÁ hygienistka, budu mít kazy po těhotenství?

Já popírač skoro celé ,,genetiky zubů,, budu mít kaz. Abych pak sklopila oči a řekla, tak ono to tak je, že kazů v těhotenství vlivem hormonů přibývá? NE.


Připouštím, že vlivem kyselin, zvracení, velkého množství nekvalitního jídla s chutěmi a nevolnostmi jsme na hraně vzniku kazu. Ale je tohle genetické? Není :-)!

Pokud budete čistit alespoň jednou denně a dobře. Pokud budete mít kvalitní příjem fluoridů, vápníku, fosfátů v podobě nějaké lepší pasty/gelu/krému na zuby a pokud - a teď velkými - SE NEVYKAŠLETE NA MEZIZUBNÍ KARTÁČKY/NIT. Není velké šance, že se na vás kaz přijde podívat. Stejně jako na mě - a že já ty zuby natravovala třeba 6x denně, věřte mi.

 

Všechno jde, když se chce. Takže jak na to s čištěním a těmi nevolnostmi?


Je dobré si uvědomit, že pH žaludku a všeho v něm, včetně kyselin a šťáv je opravdu velmi kyselé. Takže jakékoli čištění hned po tom, co zvednete hlavu od mísy nepřichází v úvahu. 20 minut minimálně počkat a pak se o něco snažit.

Vím, taky jsem nesnášela tu pachuť v ústech. Vypláchněte. Já vyplachovala vodou, můžete i ústní vodou a počkejte. Pokud by bylo úplně nejhůř, dejte žvýkačku a čištění opravdu odložte.


Pokud se vám dělá špatně ráno, vyčistěte vše, co lze a zbytek nechte klidně na odpoledne, nebo dobu, kdy se vám tolik nenavaluje. Nemusí to být ,,hnedka teďka,, - protože poučky říkají. Kvalitně, ze všech stran, i z těch mezizubních, kdykoli alespoň jedenkrát za den.


Zmenšete velikost kartáčku. Ano. Curaprox je opravdu veliký. Strašně mi pomáhal jednosvazkový kartáček. Znáte ho. Dáváme vám ho na dočištění vnitřních spodních zubů a zubů posledních. Malá, kulatá hlavička, zahnutá hokejka. Klidně bez pasty, ale hlavně ať je čisto. Všude, čisto.

A odložte elektrický kartáček. Jsem milovníkem Sonicaru, ale bohužel, v tomto období musel být ve skleničce. To víření tekutiny a slin v ústech mi nadavovalo ještě více.


Pokud jste vyklápěči a traviči zubů kyselinami, jako jsem byla já. Je docela dobré dodávat sklovině zpět odleptané minerály v podobě past či gelů se zvýšenou koncentrací fluoridů, aminfluoridů, vápníku aj. Já používala GC MI Paste Plus. Vyhovovala mi jemná chuť a konzistence. Můžete používat i Elmex geleé z lékárny - ale pro jeho nižší pH bych po něm já osobně v kyselém období mých úst nesáhla. A teď opravdu důležitá věc! Ano, výživa minerály nad rámec té klasické je pro zuby skvělá, umí téměř až zázraky. Ale nikdy, opakuji, nikdy nebude fungovat, pokud se minerální látky z pasty či gelu nedostanou až k zubní sklovině přes povlak nedočištěného jídla. Dokud nebude zub zbaven všech nečistot z jídla a pití, dokud nebude hladký jako sklo, minerály nikdy do skloviny neprostoupí. Takže pokud už utrácíte za dražší přípravky, čistěte dokonale, jinak vyhazujete peníze do kanálu.


Pokud těmito nevolnostmi trpíte, poraďte se se svou dentální hygienistkou či zubním lékařem, doporučí vám něco navíc, aby byly zuby dobře živené a kaz vás obešel obloukem.

 

TAKŽE? Čistěte kdykoli během dne, ale NE po jídle, či zvracení.

Zkuste odložit elektrický kartáček.

Zmenšete hlavičku kartáčku na minimum. Solokartáček je kámoš!

Buďte alespoň jednou denně v čištění opravdu důkladná (je jedno v jakou denní dobu)! Nezapomínejte na mezizubní čištění, je v tomto období opravdu extrémně důležité.

Přikupte pastu či gel s vyšším obsahem minerálních látek vhodných pro zubní sklovinu.

Ideálně se nezalívejte litry limonády denně.

A vydržte, uleví se. Stejně jako mně, ikdyž jsem tomu nevěřila.




118 zobrazení
  • Facebook Čistíme zuby Tachov
  • Instagram Čistíme zuby Tachov
bottom of page