top of page
Vyhledat
melounovalucie

11 nejčastějších výmluv, proč nepoužíváme mezizubní kartáčky


1. Bolí to

Bolest je v tomto případě z počátku naprosto normální. Uvědomte si, že dáseň není na proces čištění přivyklá, navíc vám v mezizubních prostorech řádí zánět. Zánět se vždy projevuje zvýšenou citlivostí. Jen si vzpomeňte jak bolí podebraná záděra u nehtu, zarostlý chloupek či vous nebo třeba zanícená osmička co se snaží proklubat na svět. Jen si na to vzpomeneme, ježí se nám chlupy na zátylku. Nicméně, můžeme slíbit, že pokud vydržíte, překonáte počáteční diskomfort a dáte to, bolest bude pryč. Obvykle trvá proces hojení zhruba 14 dní. Je jasné, že pokud jste kuřák, nebo se ve vašem repertoáru nemocí nabízí cukrovka, bude proces hojení výrazně delší. Tím pádem se prodlužuje i potenciální bolest a citlivost. Je samozřejmě důležité, aby pomůcky vybíral někdo, kdo tuší jak to má vypadat. Bolest může být totiž způsobená i nevhodnou velikostí.


2. Krvácí to

Víte jak se ještě projevuje zánět? Krvácením. Ano, krvácení je v tomto případě přirozený mechanismus, zabraňující nebezpečným mikroorganismům ve vstupu do našeho těla a tkání. Krev v sobě obsahuje aktivní složky imunitního systému a vyplachuje ranky, které jsou na dásni přítomny. Zanícená tkáň je totiž velmi slabá, snadno se poničí a nějakou dobu trvá než na nás vykoukne tkáň zdravá. Je to stejné jako když se spálíte na sluníčku. Nejprve se oloupe suchá povrchová vrstva, celé je to bolavé a citlivé a až po nějaké době vykoukne zdravá růžovoučká vrstvička nové kůže. Nebo třeba puchýř - pod ochrannou vrstvou "vody" se vytváří nová vrstva kůže. Pokud strhnete starou kůži moc rychle, je to pěkně bolestivé a samozřejmě to krvácí. Krvácení obvykle ustává do 14 dnů od začátku používání mezizubních kartáčků. Samozřejmě se tento proces může opakovat, například když odstraníme nánosy zubního kamene v mezizubních prostorech, zjistíme, že mezizubní prostory potřebují větší mezizubní kartáček a jsme opět na startovní čáře.

3. MZK se mi pořád a často ničí

Problematika likvidace kartáčků je častý námět pro diskuzi. Nám je jasné, že to není levná pomůcka. A výrobci nás opravdu nešetří. My obvykle doporučujeme vzít mezizubáky s sebou, ukážeme co a jak. Existuje pár fíglů jak na to. Nebojte se nám to říct. Občas mají pacienti pocit, že z toho vyplývá že nečistí a celkově se vytvoří zamotaný kruh. Není to ostuda, ani důvod k partyzánství. Zkusíme, poradíme, uvolníme ruku a ukážeme jak na to. Ono se to podá. Navíc tréning dělá mistry. Je potřeba zmínit, jakou má mezizubák životnost - většinou s vámi dá týden čištění, někdy i 14 dní. Samozřejmě je situace jiná, pokud ho používáte na 5 mezírek a když ho máte na celou pusu:-). Záleží i na rozměru - čím je velikost větší, tím silnější je drátek a tím pádem toho víc vydrží! Konečně je velký mezizub výhodou:-). Zároveň různé firmy mají různé charakteristiky. Proto pokud nevyhovuje ta, kterou jsme poradily, zeptejte se na možnosti, většinou jsme schopné najít alternativu.


4. Trvá to dlouho

Nebudeme lhát. Také máme občas den, že bychom nejraději zalezly do pelechu a na celé kolečko s mezizubními kartáčky bychom se vykašlaly. Jenže to je ta profesní deformace, kdy vidíme, co z toho může být za patálie, které nám za to nestojí.


Zkoušely jsme celé čištění stopovat - u naší trénované ruky je to zhruba 1 minuta a kousek. U netrénovaného jedince, věříme, že jsou to klidně 4 minutky. Ale jak již bylo zmíněno, trénink dělá mistra a nakonec se dokolébáte k úspěchu. Schválně jsme natočily video, s dvěma velikostmi kartáčků do obou čelistí - stopujete?

5. Nebaví mě to

Pokud budeme naprosto upřímné - nás taky ne. Za dobu našeho působení v ordinacích jsme se pokoušely to obejít všemi možnými způsoby - niť, vodní sprcha, elektrický kartáček, solo-kartáček, ústní vody - a vážně nic nefungovalo. Po obarvení plaku tam vždycky zůstala fialová skvrna. Jsou zajisté příjemnější věci k dělání než šmrdlání mezizubních prostorů. Na stranu druhou je to opravdu velmi krátký okamžik. A efekt který udělá je obrovský. Není tedy na čase začít těmito malými krůčky, vylepšit své zdraví a prodloužit život svým vlastním zubům? Podívejte se na Výměnu manželek a možná změníte názor...


6. Netrefím se

Variant jak tento problém vyřešit není mnoho, ale stále máme možnost jak docílit vytouženého efektu. Důležité je natrénovat postup v ordinaci a odhalit fígl jak na to. Většinou pomáhá překonání nechtění, uvolnění ruky, správný úhel a správná pomůcka - nejčastěji prodloužená rukojeť mezizubního kartáčku. Netrefení se bývá totiž dost často problémem v postranním úseku - u stoliček. Pokud je to otázkou předních zubů, zkontrolujte prosím nasazení brýlí, správnou velikost kartáčku a případné ucpání mezizubních prostor zubním kamenem.


7. Nevejdu se mezi zuby

A jsme opět u toho:-). Správná velikost kartáčku, volné prostory které vás pustí dál. To je základní dvojice, která umožní použití mezizubních kartáčků. Jeden by se divil, co všechno se dá z mezizubního prostoru vyšpárat! Většinou se dohadujeme, jestli je to špenát z oběda předcházejícího dne a nebo je to salát ze svačiny předevčírem:-). Pokud jsme vás doposud nepřeasvědčily, doporučuji si to jeden večer vyzkoušet. Tušíme, že se budete divit, kolik se tam toho vejde a co všechno naleznete v takových malých škvírkách.


8. Je to zbytečné, nechytá se mi nepořádek mezi zuby, to bych přeci cítil/a

Krásně nám to navazuje - předchozí bod jasně vyjadřuje naše zhnusení. Když vidíme, kolik toho najdeme v těch prostůrkách, co spousta pacientů ani neví že má! Vlákno z masa je v podstatě to nejméně, občas nějaká slupička z oříšku, semínko, kousek koření, vlákna ze zeleniny, štětinky z kartáčku klasického. Připisujeme to i tomu, že ne každý mezizubní prostor má ideální tvar, někdy je tam výplň která není tak hladká, ale povětšinou je to tím, že pacient na mezizubní kartáček ani nesáhl. Přesvědčte se SAMI! Vezměte mezizubní kartáček a projděte všemi prostory.


9. Zubař mi to zakázal

Tato výmluva se nám poslední dobou v ordinaci objevuje stále častěji. Zajímalo by nás, odkud vítr vane a kde tato fáma vznikla?! Přirovnaly bychom to k úklidu bez zametení a vytření rohů místnosti, nebo třeba česání jen vlasů, které jsou na povrchu, případně mytí jen těch kusů auta, které jsou viditelné-podvozek přeci péči nepotřebuje. Dovedete si představit, jak by to vypadalo? Tak přesně tak to vypadá v ústech pacientů, kteří se nevěnují svým mezizubním prostorům. Vybavte si tvar stoličky. Máte? Je to kvádr, dolní strana je zakotvená v kosti a není možné ji opečovat, ale boční strany jsou přístupné! Všechny. Ne jen ty dvě - přední a vnitřní! Ty skryté v mezizubí potřebují svou péči také. Myslete na to prosím! A pokud se taková fáma dostane k vašim uším, zeptejte se jaký je k tomu důvod. Myslíme, že autorovi velmi rychle dojdou slova a argumenty.


10. Zvětší mi to díry

Ano ano, poznáváte se?:-)) Mezírky se mohou zvětšit, ale důvodem je vymizení otoku. Dáseň, která je v zánětu, je totiž nabobtnalá a zvětšila svůj objem. Navalilo se do ní více krve aby nepouštěla bakterie do krevního oběhu. Tím jak se o ni začnete starat, používáte mezizubní pomůcky a staráte se aby zánět vymizel, tak otok zmizí. A vám najednou přijde, že je ten prostor větší a je nutné zvětšit i mezizubní kartáček. To je k vzteku, když jich máte nakoupeno příliš mnoho. Proto s velkými nákupy vyčkejte, až se dáseň uklidní a upraví do zdravé formy.


11. Poškodím si protetické práce, spadne mi můstek nebo korunka

Myslíte, že kousek kovu s napáleným porcelánem můžete poškodit pomocí měkkých štětinek? I ta nejdražší socha z mramoru potřebuje očistit od prachu. Ne jinak je to s vašimi zuby (i když falešnými). Pokud by korunka nebo můstek spadla, byla chybka v nalepení. Mohla být bublinka v lepícím materiálu, nebo nebylo dostatečně sucho. Pokud dojde na lámání chleba Corega z lékárny vás zachrání na nutnou dobu než dojdete k lékaři aby protetiku nalepil. Pečujte o své protetické práce, dopřejte jim lázně v podobě mezizubního a podmůstkového nebo okolokorunkového čištění a nezanedbávejte je.


679 zobrazení

Comments


  • Facebook Čistíme zuby Tachov
  • Instagram Čistíme zuby Tachov
bottom of page