top of page
Vyhledat
ivazezulova

Cenotvorba v ordinaci a proč tolik?



Původně jsem vůbec tento článek nechtěla rozepisovat, ale protože mi psaní chybí a protože víte, že u nás se na ,,zášupšáky,, a další jiné skřítky, co odnášejí informace do šuplat a zašlapávají je tak, aby nebyly vidět ani slyšet, se u nás nehraje. Dělám to tak od začátku a dělat to tak budu, ikdyž určitě najdu protistranu, která řekne, že je to chyba - mluvit otevřeně a narovinu i v tématu mimo zdraví pacienta. Cenotvorba je něco, co mi nahání v roli ,,managera,, husí kůži. Každoročně je ordinace a nejen ta naše - všechny, povinna mít aktualizovaný ceník a co víc! Je povinna, mít ty částky, které jsou v ceníku, podložené fakty. Což zkrátka znamená, že si ceny za ošetření nenastřílíme bambitkou od boku, ale mají reálný základ ve firemních/účetních číslech. Všechna tato čísla jsou hlídána kontrolami a podléhají i nemalé finanční pokutě, pokud nejsou dobře nastavena nebo je někdo nedodržuje. A co jsou ta účetní čísla? Miluju je! Protáčí se mi panenky, jen co si vzpomenu, že jsem vylezla z jednoho baj oko třičtvrtě milionového dluhu v roce 2020 a v roce 2021 vplula s Luckou do toho nového milionového :-) V tomhle malém, velkém milionu je schováno to, co vidíte a na co si můžete sáhnout, když k nám přijdete, ale i to, co vidět jen tak hnedka není. Od židliček, gaučíku v čekárně, přes TV, vitríny, po všechny skříně, skříňky, křeslo, náš nejmodernější pískovač numero uno, křeslo na kterém vás vozíme nahoru dolu, kompresor/sterilizátor/destilátor na vodu a další jiné velké přístroje, které vlastně nejsou vidět, protože jsou za dveřmi naší denní místnosti. Ta hmotná část je osahatelná.

Ale ta schovaná (klidně i hmotná) část, té porozumí a tu uvidí opravdu jen fajnšmekři. Představte si pod ní všechny ty písky, kartáčky, pastičky, nitě, koncovky, nástroje, malé přístroje, krabičky, bělení v lednici (tu jsem zapomněla při výčtu hmotných/viditelných/velkých), nájem, energie (ať už to zvyšování skončí!), platby za terminál, za pronájem pracovního prostředí a zápisů karet, mobil a zdravíme T-mobile, SMS (které vám chodí jako upomínací a že jich je), školení, odvody za sociální + zdravotní, další drobný materiál, haleny, trička, kalhoty, obuv a další, další, další a další jiné číčarády, které kupujeme/platíme, ale nikdo je nevidí a tím pádem je asi ani nedocení :-)

A! Zapomněla jsem! Chceme taky za tu práci něco donést do našich domovů. Jak říká můj Jakub, všichni si do práce chodíme pro peníze. Stop výčtu.

Narovinu říkám, že tohle je nad mé síly a nechávám cenotvorbu spočítat ty, kteří to umí a rozumějí tomu. Minulý rok jsme se všemu tomuhle vyhly a nechaly ceny stát s tím, že to nějak půjde a budeme dobré. Dobré jsme byly (a jsme furt), ale nutnost udělat opět cenotvorbu novou nás lehce profackovala a usadila na zadek. Řekla bych, že tou nejpovolanější firmou v ČR, nám byla vypočtena minutová sazba 25kč/minutu.

Ti lepší v matematice propočtou, že hodinová sazba bude nastavena od ledna 2023 na 1500 korun. Půlhoďkaři (pravidelně chodící a čistící) budou zpoplatněni 700,- a děti taktéž. Teens nebo ti, co se nevejdou do 30-ti minut, ale hodina je mnoho, budou chodit od nového roku za 1100,-. Bělení a vše ostatní, zůstává neměnné. Panika. Chápu. Je to dost peněz. Uvědomuji si to! Ale melu to opravdu od té doby, co jsem vylezla ze školy - pokud budete čistit, nebude se nic dít u zubaře - ušetřeno. Vložíte peníze pouze do prevence a to se zkrátka dvakrát za rok zvládnout dá. Vlasy a nehty - ženy, stojí za rok mnohem víc peněz a zuby zkrátka nedorostou.

Od nového roku opět pomohou s platbami pojišťovny a vy víte, co nás znáte, že vám to připomínáme a že se snažíme všem, co se pojišťoven týče, vyjít vstříc. Nehledě na to, pokud projedu internet, není kolem nás mnoho ordinací, které by dělaly dentální hygienu s takovými přístroji a zázemím za nižší cenu a možná si troufám říci, že není v okolí žádná. Ano, možná to pro někoho není argument, ale mě to trochu uklidňuje, tak mi to prosím nechte :-) Více toho k lednu 2023 a cenám nemám. Možná poslední věc. Pokud by to na někoho bylo přespříliš a našel ordinaci s nižší cenou a cítil, že chce jít o dům dál A MĚL TERMÍN! Chápeme, nemusíte ani říkat proč, ale termín prosím zrušte. Ty prostoje jsou nejvíc obtěžující, nejméně příjemné a samozřejmě echt prodělečné. Nechci nic více rozpitvávat, jen bych ráda abychom spolu měli čistý stůl a bez drobků, prosím. Děkuji za dočtění výčtu toho, co vidíte nebo ne a děkuji za porozumnění. Nemyslete si, že nám dělá radost zvyšovat ceny a že se každý rok třeseme, jak to všem zvedneme a my se namastíme. Vůbec ne! Opak je pravdou - samotné víme, jak to je a jak to za dveřmi ordinace vypadá. Ale zase pochopte vy nás, že standard, který držíme i kvůli vám a vašemu zdraví, musí reagovat na vnější změny, ať chceme nebo ne. Děkuji, děkuji.

118 zobrazení

Comments


  • Facebook Čistíme zuby Tachov
  • Instagram Čistíme zuby Tachov
bottom of page